چرا میدان نقشجهان؟ علت نامگذاری این میدان جذاب به این نام زیبا به آن دلیل است که این میدان درست درجایی قرار دارد که صفویان در آن مکان باغی به نام نقشجهان داشتند. لذا نام این میدان به اقتباس از همان باغ نقشجهان صفویان است.
از دیگر ویژگیهای منحصربهفرد این میدان شکل ظاهری آن است. برعکس سایر میدانها که گرد میباشند این میدان مستطیل شکل است و طول آن 560 و عرض آن 160 متر است. اطراف این میدان را تماماً مغازهها احاطه کردهاند، مغازههای تاریخی که شمارا به یاد حجرههای عصر صفویه میاندازد. ویژگی دیگر این مغازهها دوطبقه بودن آن است. ساختمانهای که نشان از هنر معماران ایرانی دارد. خوشحال باشید زیرا شما شاهد یکی از هنرهای منحصربهفرد تاریخ در ایران زیبا هستید.




مسجد امام
درگذشته آن را بانامهای مسجد عباسی، مسجد شاه، مسجد سلطانی میشناختند که پس از انقلاب جمهوری اسلامی ایران نام آن را مسجد امام نهادند. مسجد امام، مسجد تاریخی اصفهان و از آثار بهجای مانده از دوران صفوی است که از مهمترین بناهای معماری اسلامی و سازهای متشکل از کاشیهای منقوش به دست هنرمندان عزیز ایرانی، معماری و نجاری به شمار می رود.


بزرگترین گنبد مسجد امام 52 متر و قطر آن 23.5 متر است چیزی که چشم شمارا بهعنوان یک گردشگر به خود خیره میکند. شاید سازندگان بناهای عظیم اهمیت این سازهها را در تاریخ معماری ایران بیشتر بدانند. قدری که پیادهروی کنید، کمی پایینتر از مسجد امام یک ساعت آفتابی را خواهید دید که نمایشدهنده ورود به وقتهای شرعی مسلمانان است.
در وسط این میدان زیبا، حوض آب زیبایی خودنمایی میکند و روشنی را بر دل گردشگران میافشاند. گاهی اوقات گردشگرانی را میبینید که پای خود را در فصل گرما درون آب حوض قرار داده و از دیدن نمای تاریخی میدان نقشجهان لذت دوچندان میبرند.


از سایر زیبای های میدان نقشجهان اصفهان ایران، عمارت یا کاخ عالیقاپو است. ساختمانی زنده از کاخهای سلطنتی که بدون شک شمارا بهعنوان یک گردشگر در آغوش خود میگنجاند و اجازه نمیدهد بهسادگی از کنارش بگذرید. بنایی که در بین سالهای 973-977 توسط شاهعباس صفوی بنانهاده شد و تا زمان شاهعباس دوم و شاه سلیمان ادامه یافت. در وصف زیباییهای آن میتوان به نقاشیها و آثار مینیاتوری و بینظیر هنرمندان دوران صفوی کچ بریهی تاریخی طبقه آخر و اتاق صوت یا اتاق موسیقی اشاره کرد.
زمان بازدید از کاخ عالیقاپو همهروزه بهجز روزهای تاسوعا و عاشورا است و بهای بلیت آن برای ایرانیان عزیز 3000 تومان و برای گردشگران خارجی و محترم 20000 است که به نظر منصفانه است.
بهتر است بدانید ساعت بازدید عمارت از ساعت 9 صبح است و تا ساعت 5 عصر ادامه دارد.
در طبقه بالای این کاخ ایوانی با هجده ستون قرار دارد که تنها راه ارتباط با راهپلههای شاهی میباشند. ایوانی که به شما اجازه می هد با نوشیدن یک چای و با تسلط بیشتری میدان نقشجهان اصفهان ایران را نظارهگر باشید. سقف این ایوان باهنر گره چینی چوب و بدون استفاده از چسب و میخ تزیینشده است بهگونهای که هنگام ورود به ایوان اولین چیزی که شمارا به خود جذب می کند این سقف زیباست.
از سوی دیگر وجود تمپرا (نوعی رنگ محلول با آب) و نقاشیهای این ساختمان زیبا به همراه اتاق موسیقی محتویات ذهن شمارا در خود غرق خواهد کرد.
مسجد شیخ لطفالله
هنگامیکه از کاخ عالیقاپو دل کندید و از آن خارج شدید درست در مقابل دیدگان شما در آنسوی میدان شاهکار دیگر از هنر اسلامی قرارگرفته است که نامش مسجد شیخ لطفالله است. مسجدی که زیباییهای آن جبرانکننده ترک کاخ عال قاپو است. این مسجد یکی از مساجد خاص وهمانند سایر همسایگانش مخلوق دوران صفویه است.


از عظمت و باشکوهی این مسجد همین بس که ساخت آن هجده سال به طول انجامیده است. معماری رنگ و نور آن بسیار حیرتانگیز است. هنگامیکه از زیر گنبد به طاق نگاه میکنید، درست در مرکز گنبد طاووسی را مشاهده خواهید نمود که پرهای آن توسط نور ورودی به گنبد تکمیل خواهد شد.


سر در قیصریه
سر در قیصریه در ورودی اصلی بازار میدان امام یا نقشجهان قرار دارد. این شاهکار بزرگِ مرکب از چوب و کاشی در زمان شاهعباس ساخته شد.


بازار قیصریه
پس از گذشتن از سر در قیصریه وارد بازار قیصریه خواهید شد بازاری منحصربهفرد و تاریخی شمارا برای لحظهای به بازارهای تاریخی ایران میبرد.
از ویژگیهای بازار قیصریه، قرار گرفتن آن در میدان امام است. ساخت و تکمیل این بازار در دوران صفویه و قاجاریه بوده است. این بازار درون خود دارای شاخههای فرعی است و درون این شاخههای فرعی علاوه بر حجرههای تجاری، مساجد معروفی همچون مسجد شفا، مسجدهای ذوالفقار، مدارس مذهبی همچون صدر، جده بزرگ، جده کوچک، نیماور، هارونیه و بازار مسگران، بازار فرشفروشان قرارگرفته است.




پارکینگها
نزدیکترین پارکینگهای عمومی به میدان نقشجهان عبارتاند از:
پارکینگ صدر: کوچه حکیم، کوچه جنب مسجد حکیم
احمدآباد (جی): خ- جی نرسیده به میدان احمدآباد
امام علی (ع): ضلع شمالی میدان زیرگذر امام علی (ع)
کرمانی: خ- حافظ ابتدای کوچه کرمانی
جهاننما: خیابان باب الرحمن، ارگ جهاننما


هتلها
نزدیکترین جایگاههای سوخت
فلکه احمدآباد اول خیابان جی
بزرگراه ردانی پور- بهطرف بلوار کاوه
خیابان کاوه – خیابان بهارستان


مسیرهای ورودی به میدان نقشجهان
– اگر میخواهید از پایانه کاوه و با مترو سفر کنید پس از راهنمایی گرفتن از اطلاعات پایانه و سوار قطار شهری شدن در ایستگاه تختی پیاده شده و به طرف خیابان حکیم و ازآنجا به میدان امام بروید که مسیر دستیابی از طریق اتوبوس نیز به همین طریق است
– اگر از پایانه صفه بهطرف میدان نقشجهان حرکت میکنید به دو طریق میتوانید مسیر خود را طی کنید
الف) ایستگاه مترو- ایستگاه امام حسین (دروازه دولت)- سپس با اندکی پیاده روی در میدان نقشجهان
ب) ایستگاه اتوبوس – ایستگاه دروازه دولت- سپس با اندکی پیاده روی در میدان نقشجهان
– اگر از شرق اصفهان بهطرف میدان نقشجهان حرکت نمودهاید
الف) اصفهان – فلکه احمدآباد- چهارراه شکرشکن- میدان امام