خانه >> آداب و رسوم >> آداب و رسوم خارق العاده ای که مختص ایرانیان است
آداب و رسوم خارق العاده ای که مختص ایرانیان است

آداب و رسوم خارق العاده ای که مختص ایرانیان است

اگرچه برخی از رسوم اصلی که هنوز در ایران وجود دارند از ایران باستان و آیین زرتشت نشات می گیرند، ولی برخی دیگر نشان دهنده ی ماهیت پیچیده ی شخصیت یک ایرانی امروزی است. در این مقاله به آداب و رسوم خاصی می پردازیم که هنوز هم در ایران زنده نگه داشته شده اند، از پریدن از روی آتش گرفته تا جلوگیری از چشم زخم خوردن. برای آشنایی با آداب و رسوم زرتشتیان به کرمان بیایید و در هتل پارس کرمان، اقامتی دلنشین را تجربه کنید.

تعارف

تعارف کردن یک ویژگی اصلی در رفتارهای اجتماعی ایرانیان است. اگر بخواهیم ساده اش کنیم، تعارف نوعی احترام گذاشتن واقعی یا الکی است، یعنی فرد احساس واقعی اش را بروز نمی دهد. تعارف واژه ای گسترده و پیچیده است اما افراد غیر ایرانی به هیچ وجه توانایی تشخیص تعدادی از این تعارفات را ندارند. مثلا وقنی کسی چیزی را تعارف می کند، شما باید قبل از قبول کردن آن، سه بار مودبانه آن را رد کنید. اگر فورا قبول کنید، ممکن است بی ادبی محسوب شود. همچنین، شما هم باید سه بار چیزی را تعارف کنید. ایرانیان حتی بهای کالا را همان بار اول قبول نمی کنند و مدام می گویند: قابل نداره، یعنی شما مجبور نیستید پولی پرداخت کنید چرا که آن کالا/خدمت به اندازه خود شما ارزش ندارد. ریاکارانه ترین قسمت تعارف اینجاست که فروشنده همزمان با گرفتن پول، دارد عبارت قابل نداره را تکرار می کند. اگر کسی از شما پرسید “حال شما چطور است؟”، تنها گفتن “خوبم” برای ایرانیان کافی نیست، چرا که خود ایرانیان در پاسخ به این سوال می گویند: قربونت برم. چنین اوضاعی برای کسی که به آن عادت ندارد، دیوانه کننده است ولی راه فراری هم وجود ندارد.

آب ریختن پشت سر مسافر

زمانیکه دوست یا آشنایی خانه را برای سفر رفتن، ترک می کند، خانواده های ایرانی یک سینی آماده کرده و در آن یک قرآن، یک کاسه آب شفاف که نماد آب جاری خالص است، قرار می دهند. مسافر برای ایمنی درطول سفر باید قرآن را ببوسد و سه بار از زیر آن عبور کند. زمانیکه مسافر رفت، خانواده اش آب را پشت سرش می پاشند که به معنی این است که مطمئنا سالم به خانه بازمی گردند.

شب یلدا
طولانی ترین شب سال که به نام شب یلدا (یا انقلاب زمستانه) شناخته می شود و ریشه در دین زرتشت دارد، برای پیروزی نور بر تاریکی، و خوبی بر پلیدی جشن گرفته می شود. خانواده ها تمام شب بیدار می مانند و اشعار حافظ را می خوانند و داستانهایی از شعرهای حماسی شاهنامه را نقل می کنند. از آداب و سوم این شب، خوردن آجیل مخلوط و میوه هایی سرخ رنگ مانند انار و هندوانه است که نماد سرخی سپیده و از آن پس، حکومت نور است.
چهارشنبه سوری
چهارشنبه سوری
ایرانیان در طول سال چشم انتظار رسیدن به این روز هستند که این رسم نیز نشات گرفته از آیین های زرتشتیان است. ایرانیاندر سراسر کشور در شب آخرین چهارشنبه قبل از نوروز (سال نو ایرانی که همزمان با اعتدال بهاره است)، آتش بازی می کنند و از روی آتش های بزرگی که درست کرده اند، می پرند و می خوانند: سرخی تو از من، زردی من از تو. معنی شعر این است که شما به رنگ پریدگی ناشی از بیماریتان را به آتش می دهید و در عوض انرژی گرم آتش را دریافت می کنند. فانوس های کاغذی که حامل امید و آرزوهای ایرانیان هستند نیز روشن می شوند و در آسمان رها می شوند.
حاجی فیروز
حاجی فیروز
در هفتته های قبل از نوروز، شخصیتی سرخوش به نام حاجی فیروز در شهر ظاهر می شود که لباسی قرمز بر تن دارد و صورتش را با دوده پوشانده است. او در حالیکه دایره زنگی در دست دارد در خیابانهای شهر رژه می رود و با دوست طبال خود، اشعاری کوتاه و تکراری می خواند و شادی را در جامعه می پراکند. اگرچه برخی افراد در سالهای اخیر مخالف صورت سیاه این کاراکتر شده اند ولی گفته می شود که در زمان باستان، موبدان زرتشتی این حاجی فیروز را برای گسترش مفهوم نوروز فرستاده بودند. چرا که او را به مردم کمک می کند تا وابستگی های قدیمی شان را بسوزانند تا برای آغازی دوباره آماده شوند و صورت حاجی فیروز به خاطر این دود سیاه شده است. در زمان حال نیز هنوز هم حاجی فیروز شروع سال جدید را در خیابانها اعلام می کند.
سفره هفت سین
سفره هفت سین
چند هفته قبل از نوروز، ایرانیان شروع به آماده کردن سفره ای می کنند که هفت سین نامیده می شود. هفت آیتم طبیعی که با حرف س شروع می شوند، روی سفره قرار داده می شوند که هرکدام نماد عشق، زیبایی، سلامت، ثروت، صبر، تولد مجدد، و خرد هستند. مهم ترین آیتم این سفره بدون شک، سبزه است (جوانه های سبزی که از عدس یا گندم سبز می شوند و باید انرژی منفی انباشته شده در خانه را به خود جذب کنند). تخم مرغ رنگ شده، شمع، سنبل، ماهی قرمز، شیرینی، و کتاب اشعار حافظ نیز جزئی از این سفره هستند. در آخرین دقایق مانده به نوروز، خانواده ها دور سفره گرد هم می آیند.
سیزده بدر
سیزده بدر
ایرانیان درسیزدهمین روز نوروز باید از منزل خارج شوند. در حقیقت، اگر نروند، بدیمن است. پارکها مملو از خانواده هایی است که در حال بازی بدمینتون یا بشقاب پرنده هستند. خانواده ها کباب درست می کنند، آش رشته سنتی را می پزند و البته مقدار زیادی چای می نوشند. زوج ها برای استحکام پیوندشان جوانه های سبز، سبزه ی سفره هفت سین را گره می زنند و دختران مجرد نیز به امید یافتن همسر در سال پیش رو، سبزه گره می زنند. سیزده بدر، یا روز طبیعت، روزیست که دوستان برای سرکار گذاشتن یکدیگر، با یکدیگر شوخی می کنند که تا حد زیادی شبیه April fool’s است (دروغ سیزده).

اهواز
ادامه مطلب

چشم زخم
می شود گفت که ایرانیان ملت خرافاتی هستند، مخصوصا وقتی که قضیه مربوط به چشم خوردن باشد. بنابراین، برای جلوگیری از چشم خوردن؛ یا در شرایطی که حس می کنید این اتفاق افتاده است، رسم است که دانه های وحشی اسپند را دود کنید. همانطور که دانه های اسپند می ترکند، دود آن دور سر فرد گردانده می شود و می گویند: بترکه چشم حسود، و دانه های اسپند نیز نماینده آن چشمان حسود هستند. اگر مورد ستایش کسی قرار بگیرید یا به خانه ای جدید نقل مکان کنید نیز باید حتما اسپند دود کنید تا علاوه بر جلوگیری از چشم زخم، محیط نیز ضدعفونی شود.

1.7/5 - (7 امتیاز)

این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

برچسب ها :

اشتراک گذاری

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
[search_hotel]
  • محبوب ترین ها
  • آخرین مقالات
  • منتخب سردبیر