خانه >> ایرانگردی >> جاهای دیدنی گالیکش
جاهای دیدنی گالیکش

جاهای دیدنی گالیکش

شمال کشورمان نواری سبز رنگ است که دریای خزر را تنگ در آغوش کشیده و به‌سان ریه ایران زمین با جنگل‌های چند میلیون ساله هیرکانی‌اش نفس می‌کشد. آب و هوای مطبوع و مناظری بی‌بدیل در کنار جنگل‌های در هم‌تنیده، دریایی خروشان و کوه‌های سبزپوش در تمام فصول سال پای خیلی‌ها را به نوار زمردین کشورمان می‌کشاند. در میان شهرهای و استان‌های شمالی بدون‌شک استان گلستان با طبیعت بکر و جذابش جایگاه ویژه‌ای دارد. در میان شهرها و روستاهای این استان اگر بگردید آن‌قدر جاذبه بکر و دیدنی را خواهید یافت که تا ماه‌ها و شاید تا سال‌ها غرق در زیبایی خفته در شرقی‌ترین همسایه خزر خواهید بود. گلستان را خیلی‌ها با نام جنگل جادویی النگدره یا آبشارهای چندده متری خفته در اعماق جنگل‌ها و یا پارک ملی و حیرت‌انگیز گلستان می‌شناسند اما در میان شهرهای کوچک و بزرگ این استان جاذبه‌های بکرتری قرار دارد که هوش از سرتان خواهد پراند. گالیکش مقصد این‌باره ما در استان گلستان است. شرقی‌ترین شهر استان گلستان که در میان مزارع زیبا و دشت‌های حاصلخیز جاخوش کرده و حرف‌های شنیدنی بسیاری برای گفتن دارد. اگر می‌پرسید که اصلا گالیکش یعنی چه و یا به دنبال مناطق دیدنی گالیکش همانند چشمه لال گالیکش هستید حتما با ما همسفر شوید. قصد سفر به گالیکش و رزرو هتل‌های گالیکش را اگر داشتید پیشنهاد این‌باره ما، اقامتگاه بوم گردی آلینه گالیکش است.

گالیکش، استان گلستان

استان گلستان را باید یکی از دل‌نشین‌ترین استان‌های ایران نامید. سرزمینی جذاب و سرسبز که در دل طبیعت بکر و جذابش دیدنی‌های منحصربفردی را پنهان کرده است. در منتهی‌الیه شرقی استان گلستان، شهرستانی زیبا قرار دارد که از یک سو مشرف به گلستان سرسبز و از سویی دیگر همسایه سمنان و خراسان شمالی است. گالیکش یکی از شهرستان‌های تازه تاسیس گلستان است که تا سال 1389 شمسی یکی از شهرهای همسایه امروزی‌اش، شهرستان مینودشت بوده اما حالا برای خود شهرستانی مستقل به مرکزیت شهر کوچک و زیبای گالیکش است. پی تاریخ را اگر بگیرید به نظر می‌رسد اهالی روستای فارسیان نخستین ساکنان جلگه گالیکش بوده‌اند و سابقه این اقامت به دوران حکومت تیموریان بازمی‌گردد. اهالی فارسیان که برای قشلاق و گذران سرما خود را به دشت زیبای گالیکش می‌رساندند، نرم‌نرمک در دل این دشت ماندگار می‌شوند و هسته‌های اولیه گالیکش را تشکیل می‌دهند. گالیکش اما تا اوایل دوران پهلوی در حدو اندازه یک روستا باقی می‌ماند اما گسترش ساختمان‌ها، افزایش ساخت و سازها و مهاجرت افراد از سایر شهرها و روستاها سبب گسترش آن به صورت یک شهر می‌شود. گالیکش که در میان مینودشت و کلاله جای گرفته بود سرانجام در اواخر دهه هشتاد شمسی به شهرستانی مستقل ارتقا می‌یابد.

نگاهی به طبیعت زیبای گالیکش که بیاندازید ارتفاعات البرز شمالی را خواهید دید که در همانند حصاری محکم در ضلع جنوبی آن کشیده شده‌اند و در ادامه مسیر به ارتفاعات پارک گلستان پیوسته و در نهایت به ارتفاعات بجنورد رسیده‌اند. اما علاوه بر ارتفاعات البرز کوهپایه‌های کم‌ارتفاع، جنگل‌های سرسبز و جلگه‌های حاصلخیز نیز در دل طبیعت گالیکش به وفور به چشم می‌خورند. گالیکش جواهری سرسبز و جذاب است که آب و هوای معتدل و نیمه مرطوب بر طراوت و زیبایی‌اش افزوده است. این شهرستان جذاب به مرکزیت شهر گالیکش پر از جاذبه‌های دیدنی است که حتما به مذاق شما خوش خواهد آمد. شهر گالیکش در فاصله 142 کیلومتر از شهر گرگان واقع شده است.

بندر کیاشهر
ادامه مطلب

وجه تسمیه گالیکش
پای صحبت قدیمی‌ترها که بنشینید سر از راز و مرز نام این شهر زیبا و دلکش در خواهید آورد. ماجرا به سال‍‌ها قبل از تشکیل شهر “گالیکش” باز می‌گردد، به روزهایی که “گالیکش” دشتی مصفا با انبوه گیاهای خودرو بود. در این میان گیاه “گالی” بیشتر از همه به چشم می‌خورد. خیلی‌ها می‌گویند همین که این دشت محل رویش گیاه “گالی” بود کم‌کم نام “گالیکش” رابر آن نهادند. پسوند “کش” هم به معنای کشت و کاشتن بوده است، یعنی جایی که “گالی” فراوانی روییده است. اما برخی نظر دیگری دارند و می‌گویند “گالی” گیاهی بوده که در فصول سرد سال و درست زمانی که بادهای سرکش پاییزی وزیدن می‌گرفتند بر روی پشت بام خانه‌ها قرار می‌گرفته تا نقش یک عایق را ایفا نماید و خانه را از گزند باد و سرما در امان نگاه دارد. همین امر سبب می‌شود تا مردم اطراف هم این منطقه را “گالیکش” بنامند. هرچه که باشد هنوز هم اطراف این شهر زیبا را دشت‌های وسیع و سرسبز و مزارعی آباد فراگرفته‌اند. “گالیکش” در طبیعت جادویی خودش جاذبه‌های دیدنی بسیاری را جای داده است که حتما نظر هر مسافری را جلب خواهد کرد.
ییلاق پاکندس
ییلاق پاکندس
پای‌تان به ییلاق پاکندس که برسد دیگر تمام ییلاق‌هایی که از قبل دیده‌ای را فراموش خواهید کرد. برای رسیدن به پاکندس باید ابتدا راهی روستای فارسیان شوید که 22 کیلومتری با گالیکش فاصله دارد. روستای فارسیان را با انبوه باغات میوه و خانه‌های زیبا و سنتی پشت سر گذاشته و جاده روستای فارسیان را تا دوراهی موسوم به سیجان ادامه می‌دهیم. پس از انتخاب مسیری شوسه چند کیلومتری که در دل مسیر جنگلی به پیش بروید نرم‌نرمک ییلاق پاکندس را در نهایت زیبایی و لطافت خواهید یافت. پاکندس منطقه‌ای وسیع با هزار هکتار وسعت است که از محل جوشش چشمه مارسا تا محل استقرار ارتفاعات چماز ادامه پیدا می‌کند.
ییلاق پاکندس
پهنه پاکندس را مراتعی سرسبز و چشم‌نواز، انبوه درختان کهنسال و تنومند، میوه‌های جنگلی خوشمزه و چشمه‌ها و رودخانه‌ها فراگرفته‌اند. فصل بهار فصل جاری‌شدن آبشارهای فصلی بسیاری در دل این منطقه ییلاقی است که آن را به بهشتی بی‌بدیل، مبدل می‌نماید. پاکندس که در فصول گرم سال پاتوق چوپان‌ها و گله‌های‌شان است مامن درختان کندس است. میوه‌ای خوشمزه که به وفور در این منطقه ییلاقی یافت می‌شود و به نظر دلیل اصلی نام‌گذاری این منطقه است. ییلاق پاکندس تنها ده کیلومتر با روستای سیجان فاصله دارد اما تنها به دیدن بهشت پاکندس اکتفا نکنید. گالیکش جنگل‌های رویایی بسیاری را در دل خود جای داده است که از میان آن‌‌ها می‌توان به جنگل دانه، دره تیمورده و یا جنگل ده‌چشمه اشاره کرد.
آبشار لوه
آبشار لوه
24 کیلومتری که از شهر گالیکش فاصله گرفته و مسیر جاده اصلی گلستان به مشهد را پیش¬رو بگیرید، به روستای لوه خواهید رسید. “لوه” روستایی است منحصربفرد که در دل جنگل‌های سرسبز و کهنسال لوه جا خوش کرده است. انبوه درختان پهن برگ، لوه را به بهشتی چهارفصل مبدل نموده‌اند. دو کیلومتری که از روستا فاصله بگیرید در فاصله 5 کیلومتری جاده اصلی، در دل جنگل‌های در هم تنیده، نوای آب گوش‌تان را مسحور خواهد کرد. رد صدا را که بگیرید در دل این جنگل‌های سرسبز و انبوه چشم‌تان به جمال آبشاری کوتاه قامت که حوضی در پای آن شکل گرفته روشن خواهد شد اما متوقف نشوید این آبشار تنها بخشی از مجموعه آبشارهای لوه است. آبشاری که از چندین آبشار پله‌ای تشکیل شده و در اعماق جنگل پیش‌ رفته است. آبشار لوه 75 متری ارتفاع دارد و در دل جنگل‌های سرسبز و بکر لوه بیشتر به یک معجزه می‌ماند که تنها باید آن را از نزدیک لمس کرد. از این آبشار استثنایی که در دل این دره عمیق پنهان شده، تنها 14 کیلومتر با پارک جنگلی گلستان فاصله دارید. لوه تنها یکی از آبشارهای شهرستان گالیکش است که حتما باید سری به آن بزنید.
غار کیارام
غار کیارام
کیارام را محلی‌ها با نام “وسط دل دل” می‌شناسند که در منطه‌ای به نام “دره چفت” قرار دارد. برای رسیدن به این غار که دهنه ورودی آن چند متری از سطح زمین ارتفاع دارد، باید مسیر روستای فرنگ را پیش‌رو بگیرید که 13 کیلومتر با گالیکش فاصله دارد. غار درست در میانه جنگل و در فاصله 6 کیلومتری از روستا قرار گرفته و ردپای یک رودخانه فصلی روبروی درب ورودی آن به چشم می‌خورد. غار کیارام اما از آن جهت بسیار ارزشمند است که قدیمی‌ترین سکونت‌گاه بشر در منطقه شمالی کشورمان بوده است. این غار روزگاری محل زندگی شکارچیانی بوده است که در دوران پیش از تاریخ در این منطقه زندگی می‌کرده‌اند. این غار نخستین بار در سال 1342 شمسی مورد کاوش قرار می‌گیرد و باستان‌شناسان در آن چند تکه سنگ چخماق و استخوان می‌یابند که فرضیه اقامت شکارچیان را قوت می‌بخشد. باستان‌شناسان قدمت این غار را به دوران پارینه‌سنگی و عصر آهن نسبت داده‌اند و معتقدند غار حتی در دوران اسلامی هم مسکونی بوده است. غار یک‌بار دیگر در سال 1379 شمسی مورد کاوش قرار گرفته است. این غار تنها غار گالیکش نیست اگر به غارهای تاریخی علاقه‌مندید حتما سری به غار سید رشید بزنید.
قلعه بی‌بی حلیمه
قلعه بی‌بی حلیمه
گالیکش یکی از شهرستان‌های تاریخی استان گلستان است. اگر خود را به روستای صمدانی از توابع دهستان ینقاق برسانیدبه زیارتگاهی جالب و بدون سقف که در یک چهاردیواری قرار گرفته است برخورد خواهید کرد. چند درخت تنومند کهنسال، در کنار درختانی جوان‌تر بر روی قبری ساده سایه افکنده‌اند که ضریحی چوبی بر روی آن قرار دارد و محلی‌ها آن را متعلق به فردی با نام بی‌بی حلیمه می‌دانند. راستش را بخواهید شما درست وسط یک قلعه تاریخی ایستاده‌اید. قلعه‌ای که چند صد سال قدمت دارد و شاید هم روزگاری مرکز یک ارگ بزرگ حکومتی بوده است. از قدمت قلعه و تاریخ ساخت آن اطلاع دقیق در دست نیست اما کمی پایین‌تراز مزار بی‌بی حلیمه گورستانی تاریخی قرار دارد که سنگ قبرهای سیاه و مرمرینی در آن به چشم می‌خورد. متاسفانه اغلب سنگ‌قبرها دزدیده شده و تنها چند نمونه به موزه گرگان منتقل شده‌اند اما هنوز هم تعدای از آن‌ها با شکل و شمایل عجیب باقی مانده‌اند. این گورستان قطعا یکی از قدیمی‌ترین گورستان‌های استان گلستان است که در میانه بهشتی سرسبز قرار گرفته است.
چشمه لال
چشمه لال
بازهم باید از شهر گالیکش فاصله بگیریم. 27 کیلومتری آن‌طرف‌تر روستایی با نام بش‌اویلی قرار دارد. در نزدیکی روستا بش‌اویلی خانه‌های مخروبه‌ای قرار دارد که در واقع محل قبلی روستا بوده است و خانه‌ها در ماجرای سیل سال 80 جابجا شده‌اند. باید از میان روستای قدیمی بش‌اویلی بگذرید و وارد منطقه‌ای بکر و جنگلی شوید. سکوتی سنگین بر فضای این جنگل حکم‌فرماست و انبوه درختان منظره‌ای حیرت‌انگیز را بوجود آورده‌اند. اندکی که در دل جنگل به پیش بروید صدای ناب قدم‌های آب به گوش خواهد رسید. مسیر آب را که دنبال کنید به حوضچه‌ای بزرگ خواهید رسید که مملو از آبی زلال است و گاه که پرآب باشد درخت‌ها هم تا نیمه در آن فرو می‌روند. چشمه درست در زیرکوه قرار گرفته و از دل زمینی مسطح می‌جوشد اما از آنجا که سکوت قانون اصلی حاکم بر این زیبای خفته سبز رنگ است چشمه نیز بی‌صدا و در دنیایی از سکوت از دل زمین می‌جوشد. همین بی‌صدایی سبب‌شده تا محلی‌ها این چشمه را لال بنامند. چشمه‌ای که آب خنک و گوارایش در تابستان و آب گرم و دلپذیرش در زمستان مشکل‌گشای ساکنین این منطقه است و خیلی‌ها در دل آن تنی به آب می‌رسانند. چشمه لال در بهشتی حیرت‌انگیز قرار دارد که حتما باید سری به آن بزنید.
آبشار و چشمه پیرغار
آبشار و چشمه پیرغار
گالیکش پر از زیبایی‌های رازآلود و مقدس‌گونه است. 20 کیلومتری که از شهر گالیکش فاصله بگیرید به روستای فارسیان خواهید سیرد. باید از روستا هم فاصله گرفته و دو کیلومتری در اعماق جنگل به پیش بروید. در میان جنگلی که انبوه درختان بلندبالای آن چشم و دل‌تان را مسحور می‌نماید رد پای آبشاری زیبا پیدا می‌شود که خیلی‌ها آن را با نام آبشار فارسیان می‌شناسند. آبشار فارسیان را محلی‌ها آبشار پیرغار می‌نامند. اطراف آبشار را انبوه بوته‌های سرسبز فراگرفته‌اند در حالی که قدیمی‌ترهای روستا از روزگاری سخن می‌گویند که هنوز سایه درختان در هم تنیده بر روی این آبشار سنیگنی می‌کرد اما در فاصله این سال‌ها درختان قطع شده و به تاراج رفته‌اند. با این حال آبشار هنوز هم زیبا و دلرباست و با پرواز از بلندای صخره خود را همانند رشته‌ای نازک به زمین می‌رساند. ده متری آن‌طرف‌تر یک چشمه دیگر به چشم می‌خورد که درست به زیبایی آبشار نخستین است. کمی بالاتر از آبشارها هم چشمه مقدس پیرغار قرار دارد که در نزد اهالی بسیار محترم است. پیرغار در اعماق جنگل‌های روستای فارسیان به‌سان رویایی است که هرکسی خیال دیدنش را دارد.
دشت شقایق
دشت شقایق
با فرارسیدن اردیبهشت ماه دامان زمین را گل‌هایی معطر زیبایی فرا می‌گیرند. اگر در این فصل بهشتی خود را به گالیکش برسانید و یک‌راست به سوی روستای زیبای پادلدل حرکت کنید منظره‌ای جذاب را شاهد خواهید بود که هوش از سرتان می‌پراند. دشتی به غایت سبز که با انبوه گل‌های شقایق مخملین آراسته شده و عطری مدهوش‌کننده را در سراسر دشت پراکنده است.

پارک ساحلی نمک آبرود
ادامه مطلب

4/5 - (3 امتیاز)

این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

برچسب ها :

اشتراک گذاری

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
[search_hotel]
  • محبوب ترین ها
  • آخرین مقالات
  • منتخب سردبیر